Bruker TV-aksjonen i undervisningen

flekkefjordvo

Deltakerne ved Flekkefjord Voksenopplæring jobber sammen for et godt formål. (Foto: Bjørg Grøtteland Omland)

Oppdatert: Deltakerne på Flekkefjord Voksenopplæring har nylig startet med
forberedelsene til årets TV-aksjon. Dette er tredje året på rad at skolen gjør en innsats for å samle penger til et godt formål, og i år er det også et veldig aktuelt tema. Innsamlingen fra årets TV-aksjon skal gi omfattende helsehjelp til mennesker rammet av krig og konflikt i ni land, i tillegg til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge.

Bjørg Grøtteland Omland, som er lærer ved Flekkefjord Voksenopplæring, er primus motor for skoleprosjektet. Hun kan fortelle at det er blitt tatt godt imot av både deltakere og medlærere, og at de bruker tiden frem mot TV-aksjonen godt.

Deltakerne startet med en felles kulturtime der elever fra alle grupper på skolen var samlet. Her fikk de se nyheter og informasjonsvideoer om temaet. De vil også jevnlig benytte seg av Salaby i undervisningen for å løse oppgaver relatert til TV-aksjonen.

– Vi begynner med de letteste oppgavene. På den måten får alle forståelse for temaet. Deltakere med stor progresjon navigerer seg videre på egenhånd, forteller Omland.

sitat

Praksisnær læring

Skolen har også hatt besøk av Flekkefjord Røde Kors, som vil samarbeide tett med skolen under prosjektet. Sammen med Røde Kors har deltakere og lærere hatt en felles idémyldring. I år har de kommet frem til at de vil holde en kafé – der alt av inntekter går uavkortet til TV-aksjonen. Kafeen vil inneholde de lekreste retter fra forskjellige land. Røde Kors vil bidra med penger til  ingrediensene, men deltakerne må selv stå for innkjøpet.

– Når deltakerne skal handle ingredienser til maten de skal lage, øver de norsk. Både muntlig og skriftlig. De må skrive handleliste og være med på butikken, forteller Omland.

I tilberedningen av maten må de også være med på å måle, veie og telle. Omland forteller at dette gir deltakerne god trening på tvers av kulturer, og god språktrening fordi de snakker norsk sammen.

– Når maten skal selges ute i byen, må de også fokusere på det norske språket. De må sjekke menyen, regne ut hvor mye kundene skal betale, si summen på norsk, og også kunne gi igjen penger. De treffer nye mennesker, med god mulighet for språktrening. Kanskje får de også nye kontakter! Her er det mye læring, fortsetter Omland.

TV-aksjonen er den 23. oktober. Selv om Flekkefjord Voksenopplæring fortsatt er tidlig i arbeidet frem mot TV-aksjonen, ser Omland frem til veien videre.

– Prosessen er like viktig som resultatet. Dette er med på å dyrke fellesskapet og gir et godt miljø i klassen, forteller hun.

fakta

bjorgomland

Foto: Hilde Kleppe, Flekkefjord VO

Vi i Min norsk-redaksjonen møtte Bjørg Grøtteland Omland under “Etterutdanningskurs for lærere og ledere i voksenopplæringen” i Agder. Der kunne hun fortelle at skolen har sendt inn hele 21.026 kroner til tv-aksjonen. Vi gratulerer! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s